Sep 212020
 

Redan på sommaren i fjol, då jag var till Lofoten, började jag fundera på att jag kommande sommar skulle göra en resa upp genom Sverige och ner genom Finland, längs Torneälven och Finlands västkust.  Tyvärr satte coronan käppar i alla hjul för slika planer i år. Shit…you know.

Drog i varje fall i år norrut på en höstresa från mitten av september och hamnade, via trevliga vänner, vid Tännforsen och Ristafallet. Drog sedan vidare, via Valsjöbyn och Norge…ooops…, till Gäddede och sedan vidare norrut till Moskosel för en övernattning. Väl där fick jag reda på att Finland öppnat sina gränser för Sverige. Kul tänkte jag och drog nästa dag  vidare till Pajala och en natt på campingen där.

På morgonen idag i Pajala kollade jag upp UDs reserekommendationer. Finland var tyvärr ett av de länder som det avråddes att resa till. Hmm… ett besök utan giltiga försäkringar alltså… Jaja, en kort tripp genom Finland till Haparanda via Kukkolankoski/Kukkolaforsen kan väl gå bra utan missöden. Jo, det gjorde det också och när jag sen åkte tillbaka till Sverige hörde jag, på gränsbron vid Haparanda, att UD idag hade tagit bort Finland från “svarta listan”. Bingo eller “Just in time” s a s. Svängde därför in på Systemet i Haparanda och köpte lite goda drycker och fortsatte sedan direkt tillbaka till Finland igen. 😀

Sitter just nu vid en stormig Bottenvik strax norr om Uleåborg, vid en liten fiske hamn, och firar med lite god mat, gott vin och ett glas utmärkt maltwiskey 🙂 Några bilder…

Kukkolankoski/Kukkolaforsen från finska sidan

Canon EOS 5D Mark III (32mm, f/18, 1/13 sec, ISO100)
Kukkolankoski/Kukkolaforsen från finska sidan

Kukkolankoski/Kukkolaforsen från finska sidan

Canon EOS 5D Mark III (27mm, f/18, 1/13 sec, ISO100)
Kukkolankoski/Kukkolaforsen från finska sidan

Vid en liten fiskehamn strax norr om Uleåborg, Finland

Canon EOS 5D Mark III (16mm, f/14, 1/10 sec, ISO100)
Vid en liten fiskehamn strax norr om Uleåborg, FinlandTop of page - Home

Print Friendly, PDF & Email


Related posts...