Jul 132023
 

En av många idyller i bergen ovanför Våmhus är Fyribergs fäbodar med sina många gamla byggnader för både människor och kreatur. Fyriberg är en bonäsfäbod som har fått sitt namn av Lantmäteriet och en ortsnamnsforskare som härledde namnet Fyri till Tormsö och Fyrie, som tallar ska kallas där. Vallen hette också under några år Fyrieberg.
En vis bonäskall skrattade gott åt forskaren och sa på sitt eget modersmål – An ädd fel kun fråg ukan bunäs eld womus so elst at vallen iettä Firibjär ettäså bjärä ligg firi yvybjär. (Han kunde ju fråga vilken bonäsare eller våmhusare som helst om att vallen heter Föreberg eftersom berget ligger före Överberg). Hur som helst heter vallen Fyriberg idag men på vårt gemensamma modersmål Firibjär. En cykeltur Macken – Björkvassla- Fyriberg- Björkvassla – Macken landar på ca 16 km.

Fyriberg

Canon EOS M3 (15mm, f/11, 1/250 sec, ISO100)
FyribergTop of page - Home

Print Friendly, PDF & Email