Nov 112019
 

En bild från 10 juli 2004, tagen kl 6 på morgonen i väntan på ankommande renar från rendrivarna. Vid horisonten, bortom Ljungsjöarna, syns Helags och Sylarna. I höger bildkant en utlöpare från Härjångsflällen, som tillsannans med Helags och Sylarna är Härjedalens tre högsta bergsmassiv.

Ljungris renskilje

Canon DIGITAL IXUS 430 (7.40625mm, f/7.1, 1/320 sec, ISO0)
Ljungris renskilje

Nedan från en renslakt 15 sept 2004 i Ljungris nedanför trädgränsen.
En sån här sarv fick jag “släpa” till slaktplatsen själv den dagen efter att först agerat “ankare” på repet bakom samen, som bara helt plötsligt släppte repet och så åt mig att fortsätta själv med renen, som sprang runt runt runt mig varv på varv. När den sprang i riktning till slaktplatsen var det bara att springa med. När den sprang från var det bara att stå still hålla mot….

Renslakt

Canon DIGITAL IXUS 400 (22.21875mm, f/4.9, 1/640 sec, ISO0)
Renslakt

Skrev då även en dikt om upplevelsen:

En urtida sed där kroppar ångar
när samen vant gamle sarven fångar,
med hjälp av lasso och smidig gång,
till ljud av klövar och renars sång,
med nedärvd kunskap och naturens lagar,
under höstens fjäll och svala dagar.

Print Friendly, PDF & Email


Related posts...