Mar 272015
 

Responsive Layout… Är ett nytt amerikanskt, troligtvis snabbt övergående, modepåfund som tydligen går ut på att bygga hemsidor för den vekaste mobila enheten med den minsta skärmen och den lägsta upplösningen. Till råga på allt ska Google premiera “responsiva” hemsidor fr.o.m. 21 april i år. Detta har fått mej att undra vad som är på gång samt naturligtvis se vad detta eventuellt kan innebär för min hemsida.

Har surfat runt och kollat några olika hemsidor med mobiltelefon, platta och dator. Det finns idag i huvudsak tre grundupplägg för “responsiviteten”:

 1. De som struntar i den.
 2. De som enbart bygger responsivt.
 3. De som gör det valbart.

1. Bland de som struntar i den hittar man bl.a. Fotosidan och de gör helt rätt i med tanke på hur bra dagens mobiltelefoner och plattor är genom att t.ex. med “dubbelklick” i lämplig textmassa skala om innehållet till bekväm lässtorlek samt att packa in hela hemsidans bredd inom “skärmramarna”. Jag har själv en tre-fyra år gammal Sony Xperia Acro S 3G med en väldigt liten men bra skärm som hanterar alla dessa sidor förträffligt bra, liksom vanliga iPad- och Andriod-plattor också gör.

2. Bland de som bygger enbart responsiva hemsidor hittar man bland annat dt.se, som är det verkligt avskräckande exemplet. Den sidan blir bara sämre och sämre layoutmässigt ju större och mer högupplöst skärm man har för att till sist se ut som obegripligt skräp. Inget ovanligt egentligen för de gör de flesta responsiva sidor från början på stor skärm. Dessutom så är dt.se väldigt innehållsrik med långa laddningstider som följd och knappast responsiv.  Till råga på allt så har den, liksom alla andra responsiva, ingen omkoppling från mobil- till normal “skrivbordsversion” för vanliga skärmar eller plattor. Det hjälper inte ens att i webb-läsaren begära “skrivbordsversionen” då det helt enkelt inte finns någon “skrivbordsversion”. Det är också vanligt att layout och innehåll på responsiva sidor försämras med minskande skärmar och dito upplösning.

3. Bland de som gör det valbart hittar man de flesta hemsidor som bygger på WordPress, Blogspot eller liknande tjänster. De flesta stora nyhetssajter har också möjlighet att välja. Ett föredöme då man enkelt kan koppla om från mobilversion till skrivbordsversion, och vice versa, med t.ex. en länk längst ner på varje sida man besöker. En perfekt lösning som innebär att man kan ha en väldigt snabb och enkel mobilversion samtidigt som det är enkelt att byta till den mer innehållsrika och kompletta skrivbordversionen om man vill.

Temat för min hemsida kan jag göra responsivt med några enkla inställningar “back-end”. På grund av att min hemsida är rätt så tung för enklare mobila enheter så har jag istället valt ett separat mobiltelefontema, plattor undantagna, med omkopplingsmöjlighet mellan de olika versionerna. Gör jag mitt ordinarie tema responsivt så visas det dessutom sämre på en platta än på en vanlig skärm. Min lösning bygger sedan länge på 1 och 3. Ett tema med avstängd responsivitet kompletterad med ett separat responsivt mobiltelefontema, som jag dessutom vid behov kan göra fullt funktionellt.

Slutsatsen jag har kommit fram till är att det är bortkastad tid och möda att bygga responsivt då alla nyare mobila enheter och dess webbläsare blir snabbare och bättre på att tolka och visa både gammalt, nytt och tyngre innehåll från nätet.

En mas sa 🙂


Related posts...

  3 Responses to “Responsive Layout…”

 1.  

  Låter klokt! Och ja, dt.se är det sämsta skräpet någonsin!

 2.  

  Vägrade att gå in på dt.se i början för att det var så taffligt, men ska man läsa några lokala nyheter har man inget val. Alla Mittmedias sajter kör samma plattform.

 3.  

  Jag hittar ingenting på dt.se mer så jag läser tacksamt de du hittar och delar ut. Tack Per 🙂

 Leave a Reply

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield