Aug 092011
 

Eller hur ser färgerna ut i din web-läsare och skärm?

Jag har tidigare tyckt att det varit väldigt svårt och slitit mitt hår för att jag har tyckt att jag aldrig hittat rätt med färgerna på mina skärmar. Jag har ofta sökt efter info på nätet om färgprofiler och skärminställningar och ju bättre skärm jag skaffat mej dessto värre har det verkat bli. Men efter det att jag skaffat mej verktyg för att profilera/kalibrera skärmar och skrivare/skrivarpapper känns det betydligt tryggare 🙂

Hur som helst kommer här några prov med tre bilder med olika inbäddade färgprofiler, och till varje bild samma bild med färgprofilen borttagen. Alla sex bilder är samma bild som har framkallats med tre olika tilldelade färgprofiler och därefter rensats på all inbäddad färginformation i exif.

Först sRGB – med resp utan färgprofil

Här kommer AdobeRGB – med resp utan färgprofil

Och till sist AppleRGB – med resp utan färgprofil…

Bilderna ett, tre och fem bör se exakt lika ut med en webläsare som färghanterar. Även bild två bör vara lika. Bild fyra är dovare än blid tre och bild sex mustigare än bild fem.

Bilderna ovan ska vara parvis lika – ett och två resp  tre och fyra samt fem och sex i en webläsare som inte färghanterar.  Rätt färg med dessa webläsare ska vara som i bild ett och två som båda är sRGB, med resp utan färgprofil. Bilderna tre, fyra, fem och sex visas alltså helt fel.

Webben förutsätter generellt att alla bilder har färgprofilen sRGB inbäddad eller att alla bilder saknar färgprofil. Sparar man en bild med annan färgprofil, t.ex. AdobeRGB, och lägger ut på webben så ser det ut rätt om man har en webbläsare som färghanterar, annars inte. Många sociala sajter rensar bort all info om inbäddad färgprofil och bilden visas helt fel om färgprofilen i den sparade bilden innan rensning varit någon annan än sRGB. Fotomässigt har för övrigt de flesta sociala sajter en katastrofal bildhantering. Inte bara för att de rensar all färginformation mm ur exif, utan även för att de komprimerar och förstör uppladdade bilder rätt så grundligt.

Några intressanta länkar som jag hittat om “problemet”…

Northlight Images

Web browser color management

http://www.gballard.net/psd/go_live_page_profile/embeddedJPEGprofiles.html#

http://www.gballard.net/psd/save_for_web_embed_ICC_profile.html

http://www.gballard.net/psd/saveforwebshift.html#srgbsettings

En sida man kan kolla någorlunda hur bra ställd skärm man har finns bl.a. på Imagin Resource…

http://www.imaging-resource.com/ARTS/MONCAL/CALIBRATE.HTM

Ytterligare info: Is your system ICC Version 4 ready?

En mas sa 🙂

  2 Responses to “Färghantering för foton på webben”

  1.  

    Samma här. Paddor färghanterar inte. Det första paret visar min redigering bäst, oavett webläsare och skärm. Lite allmän info till alla: Prova min sida med en dator med en isp-skärm och en webbläsare som färghanterar. Firefox gör det bäst. De flesta bärbara datorer har tyvärr vanliga färgfattiga tnt-skärmar, pga låg strömförbrukning, men de kan ofta visa bättre med en extern isp-skärm. Googla på tnt-skärm resp ips-skärm för mer info.

  2.  

    Intressant. På min padda är de parvis lika. AdobeRGB kallast, sRGB mitt i mellan och AppleRGB varmast.

 Leave a Reply

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield