Feb 012009
 

Gatufoto i Staden mellan broarna

Ska man gå ut på gatufoto i Staden mellan broarna så är ju Slussen en självklar startpunkt. Tyvärr så finns det inte så mycke folk ute denna vackra vinterdag. Dom flesta sitter kanske inomhus och tittar  på all sport som visas i TV. Dock inget för mej denna dag när solen lyser från en klar himmel och kameran ligger och tigger om att få komma ut.

Här vid Slussen ska man väl normalt träffa “Slussengänget” på nåt café, men inte i den här Staden. Byn detta handlar om är min hemby Björkvassla, som i folkmun här hemma kallas för Staden och “Staden mellan broarna” för att byn ligger just mellan två broar 😉 Den här bilden är tagen över Slussen och ut ur Staden mot den vackra höjden Grishöjden. Gris efter soldat Gris som fick sitt soldattorp däruppe.

Som sagt, inte mycket folk ute så “gatufotandet” blir mest miljöer. Här en del av Stadens centrum med Vargbacken längst till vänster.

image004

Hoppla! En galoppernade häst med en ung tjej från grannbyn på väg genom Staden. På jakt efter bilen kanske?…

Staden ligger vackert vid foten av bergen. Här huset på Vargbacken.

Nedanför Storhöjden ligger Torget, Stadens naturliga samlingsplats, med busshållplats, den gemensamma flaggstången och postkuren, där nästan alla hushåll i Staden har sina postlådor i säkert förvar. Postkuren är f.ö. troligtvis Sveriges enda som används idag.

Från Torget syns Våmhus kyrka och mellan kyrkan och Staden ligger den andra bron Spången, som  spångar över Våmån.

Den här husklungan kallas i Staden för “Hem i ändan”.

I “Hem i ändan” finns det hästar och här håller två tjejer på med att vänja en liten ponny att dra kälkar och sånt. Hoppsan…en nyfiken hund finns de visst oxå.

På Höghöjden hittar man de som en gång i tiden var Stadens skola, numer ombyggd till en privat villa.

En pappa med sitt lilla barn drar förbi på åkern på skoter och bob.

Den här lilla husklungan kallas för Täppan och de som är uppväxta här brukar få heta Täpp som förled till sina namn.

På väg hem till Grishöjden möter jag åter flickan med hästen.

Och pappan med barnet på släp passerar Slussbäcken (Björkvasslan) strax nedanför Slussen.

Visst går det att gatufotografera i en liten “stad” med ca 40 hushåll där alla känner alla, eller…

/Leif
(Gatuknäppis)
Några ordförklaringar.
Höjd kallas oxå för hol. Nu är det så  i mitt hemspråk våmhusmålet finns det inga “h” så vi säger “wol” istället och ändelsen -en blir bara ett ´n.
Grishöjden är alltså Grisholen eller bara Graiswo´nl på dilalekt.
Storhöjden – Storholen – Sturwol´n.
Höghöjden – Högholen – Ogwol´n.
Slussen – Sluss´n
Hem blir på dialekt Jem, med långt e. (Hem i ändan – Jem i änd´n)

Postat 2009-02-28 22:51

———————————–

Gubbrace feb-09

Varje år är vi ett gäng gubbs som tar oss en helg tillsammans i vinterlanden i norra Dalarna, Härjedalen, eller där det passar, för lite galet men glatt röj. I ett par års tid har vi hållit till i Härjedalens fjällvärd men i år stannade vi inom Dalarnas gränser, med bara en liten avstickare upp till Härjedalen på lördagens skotertur mellan Skarptäkt och Lövhållan i norra Älvdalen.

Lördag morgon i Skarptäkt inför avfärd till Lövhållan. Mycket med snö att pulsa i så de blir nog en spännande resa i ospårad terräng.

En liten paus i norra kanten på Storvarden efter en snirklig och kämpig resa genom skogen i bakgrunden. Halvmeterdjup lössnö på en tunn svag skorpa av skare med ytterligare ca halvmetern snö under. Den som slänger sej på rygg här försvinner garanterat ner i snön 🙂

Nästa paus på Rällvarden på härjedalsgränsen för rådslag om lämplig färdväg. På de öppna höjderna är föret lite bättre för snön blir bättre packad av vinden, men ändå ca metern snö med ca tre dm pudersnö längst upp att åka i med snödrev både över och runt skotrarna.

Någonstans nere i skogslandet i Härjedalen. Lätt vilse kan det se ut som men vår säkre vägvisare Musken hade full pejl, så kompassbrukande gubbs kunde känna sej helt lugna på att Lövhållan verkligen ligger där den brukar

Och visst ligger eldpallkojan vid Lövhållan där den alltid legat med sin välkomnande värme från eldpallen mitt i kojan. Stora britsar i varje hörn med plats för fyra personer i varje brits. På varje yttervägg i kojan, utom vid dörren, finns det dessutom bord mellan britsarna där go mat som fläskpannkaka, kolbotten, kolbulle, eller vad som för stunden tillagas över den öppna elden mitt i kojan, ätes med stor aptit.

Musken gräddar fläskpankakor över elden på eldpallen. Pannkakssmeten är kraftig och innehåller mjöl, ägg, potatis, stekt fläsk och vanlig standardmjölk.

Smaklig måltid! Härligt god och stabil fläskpannkaka med lingonsylt och messmör som “grädde på moset”.
Helgen i övrigt innehöll, som traditionen och omgivningen bjuder, många skratt, go mat o dryck, mycke glädje och sång nätterna igenom…men de är en annan historia som bara måste upplevas… 😉
/Leif

Postat 2009-02-23 13:57

——————————–

Underbar Valentinhelg!

Naturligtvis blir en helg vid Geddtjenn helt underbar med vackert och kärt sällskap, massor med snö, solsken från morgon till kväll i behaglig värme, -5 på dagarna till -20 på nätterna. Skoterturer, fotografering, snöbad,  långväga skoterbesök över skogen, eld i bodegan, grillning med go mat o dryck, skratt o sång och  lite extra värme från alla hjärtan i snön på Alla Hjärtans Dag 🙂
Eller som lokalbefolkningen säger här uppe i skogarna:
“Så här bra ska man ha de när man har det som sämst”

Fotopaus

Duell

Snöbad

Lycklig Lysa

Leif

Postat 2009-02-16 07:31

———————————

Å hur ska det gå…

…att jobba när det är solsken, kall härligt frisk luft och riktig vinter dag efter dag!??
Jobbdagen började iaf bra med mulet väder och -20 ute under morgonen och halva förmiddagen.

Tills den här ljusa “jobbsabotören” lyckades kravla sej över molnkanten med sitt vackra sken. Ut och tog en bild på “eländet” och fortsatte jobba till lunch med en kundträff i Mora direkt efter. Passade oxå på att fixa några andra ärenden innan jag drog hemåt för att återuppta jobbet.

Men ack vad jag bedrog mej. Att åka norrut rätt mot de snöklädda bergen fcik mina tankar på helt andra banor än jobb, så de blev att åka hem och hämta kameran och dra vidare…upp i bergen…och spara jobbet till senare. Min uppväxtfäbod Näsberg blev det självklara målet sista soltimmen idag.
Några bilder från fäboden…

Vår stuga som jag växte upp i på somrarna tillsammans med kor, kalvar och bondkelingarna på vallen tils jag började få andra intressen i tonåren, moped o annat kul 🙂 Numer är det min lillasyster som äger stugan och min fritid tillbringar jag mest vid min stuga vid Geddtjenn.

Till sist naturligtvis den obligatoriska utsiktsbilden från Näsberg med Våmhus och Orsasjön samt Siljan som ett smalt vitt band vid horisonten. Det är ca 8 km fågelvägen till kyrkan.
/Leif

Postat 2009-02-11 20:58

——————————-

En blå blå dag!

Men inte alls “a blue blue day” som i visan! Tvärtom! Mer som “Morning has broken” fast smällkall vinter –  en helt otroligt trevlig, vacker, fin och njutbar dag!
Dagen började mycket vackert denna kalla vintermorgon med att solens strålar, i en vacker rodnad, bröt igenom de kalla dimmorna över Orsasjön. En rodnad som skapade värme inombords och då spelade de liksom ingen roll att det var -25 ute.

Morgonen och dagen fortsatte med fint  hopp och mycke annat trevligt, som t.ex. tankar på att ta lördag idag 🙂 (Ni som läste “söndagens” blogg förstår) Ännu en ledig dag i det härliga vintervädret var alltså inom räckhåll…men tyvärr, nää inte tyvärr – tvärt om igen, så blev det lite jobb och en liten jobbresa. Jobbresan gav mej en fin möjlighet att åka upp till de vackra orsabergen och fotografera den vackra utsikten över Orsasjön, ja mot Våmhus alltså 🙂

Efter jobb och fotografering i Orsa så drog jag hemåt och åkte naturligtvis ner till badplatsen nere vid sjön för fler bilder, som jag anat från orsabergen på andra sidan sjön. Fick några fina blåskimrande  bilder över isen på frostkläda holmar och stränder i det dimsilade skria vinterljuset med de kalla dimmorna, som sakta steg och dolde bergen jag kom ifrån.

Väl hemma igen på eftermiddagen tog jag samma vy över byn som på morgonen men i dagens sista solstrålars varma ljus och med dimmorna, som växer upp över sjön igen, i bakgrunden för morgondagens sol att bryta igenom.

En varm dag från morgon till kväll, trots att det aldrig blev varmare än -20, och en perfekt “lördag” m.a.o., även om den blev lite “gammaldags” med jobb halva dagen 🙂
Men…i morgon är det vardag och som vanligt igen…
/Leif

Postat 2009-02-10 19:58

Print Friendly, PDF & Email


Related posts...

 Leave a Reply

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield